מקשב

מכון פסיכולוגי לאבחונים ולטיפול בהפרעות

קשב וריכוז והפרעות התפתחותיות נוספות

באמצעות נוירופידבק וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

ממוקם בעיר מודיעין - מכבים - רעות

תיאום טלפוני - ימים א-ה 15-16 ובנוסף בימים ראשון ושני בין 10 ל- 11בבוקר.


08-6441470

לבירור פרטים וקביעת פגישת יעוץ ראשונית, צרו קשר טלפוני או במייל :

בקליניקה מתבצעים אבחונים וטיפולים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD לסוגיו), לקויות למידה, ועוד.    הטיפול מתבצע בשיטה מבוססת טכנולוגיה מתקדמת הנקראת נוירופידבק וטיפול CBT.

מקשב © 2013. כל הזכויות שמורות | לקבלת היתר לשימוש בתכני מחקרים המופיעים באתר, למטרות לימוד בלבד, יש לפנות למייל למעלה | כל העתקה ו/או שימוש לצורך מסחרי או שלא למטרות לימודיות, אסורים בהחלט.

avi@mikshav.co.il

מקשב | אבי רבינוביץ', פסיכולוג חינוכי מומחה

אבי רבינוביץ’  -  פסיכולוג חינוכי מומחה

אבחונים פסיכולוגיים, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ונוירופידבק


בכל מצב בחיינו, האופן בו אנחנו חושבים (המרכיב קוגניטיבי) משפיע על איך אנו מרגישים ומה אנחנו עושים בתגובה לסיטואציה. כאשר אנו חווים מצוקה, האופן שבו אנו מגיבים מושפע מהמחשבות, הרגשות וההתנהגות שלנו. אלה יכולים להגביר את הבעיות שלנו (גם מעבר לפרופורציה...) כך שאנחנו עשויים להרגיש תקועים בדפוסים מסוימים.  טיפול CBT יכול לעזור לך להבין את התגובות שלך ללחץ, וכיצד ומדוע הן התפתחו. הטיפול  יכול לעזור לך לפתח תגובות מותאמות יותר, ולרכוש "ארגז כלים" שמסייע להתמודד עם הקושי ולהפחיתו.

בשונה טיפולים אחרים, CBT מתמקד בעיקר ב"כאן ועכשיו", וזאת על מנת לעזור לך לשנות את האופן שבו אתה מגיב, ולהתנהל טוב יותר מול בעיות.  במהלך הטיפול אנחנו מסתכלים על מה שלמדת בעבר, וראשית שוקלים יחד אם התגובה הזו בכלל הגיונית ואם היא עדיין מועילה, ואם היא לא מועילה- מסייעים לך לפתח דרכים מאוזנות יותר של חשיבה והתנהלות, שהן מציאותיות יותר ויסייעו לך להרגיש טוב יותר.


מדובר בתהליך טיפולי קצר טווח לעומת סוגים אחרים של פסיכותרפיה. המטרה של טיפול CBT היא לספק לך מיומנויות ותגובות חדשות, בשימוש בהסברים בגובה העיניים ותוך שיתוף מלא שלך כמטופל בכל התהליך. גם לתגובות של הגוף (למשל הלמות לב והזעה במקרים של הפרעות חרדה) ניתן מקום בתהליך הטיפולי בשימוש בטכניקות רגיעה שונות, למשל ביופידבק. התהליך הטיפולי גם כולל מעקב על הקושי ומחייב שיתוף פעולה בהבאת דוגמאות מחיי היומיום ובניטור עצמי של אירועים הקשורים לקושי בו מטפלים, כל אלה מאפשרים לך להפוך למטפל של עצמך ולהתמודד בהצלחה רבה יותר עם האתגרים העתידיים.


באילו בעיות מסייע טיפול CBT?


CBT מומלץ ומתוקף כיעיל במיוחד לטיפול בקשיים הבאים:



בנוסף יש גם ראיות טובות לכך ש- CBT מועיל בטיפול במצבים רבים נוספים, כגון:



כיצד מתנהל טיפול CBT?


טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס על מתודות מחקריות, כך שהפגישות הראשונות משמשות לתהליך הערכה של הקשיים (פורמולציה) ולפיהם קביעת תוכנית טיפול מתאימה. טיפול CBT  מבוסס על אוסף של פרוטוקולים, אשר כל פרוטוקול מיועד להפרעה ספציפית. על כן תהליך ההערכה הוא חשוב לשם קביעת הקושי המשגתו, ובחירת פרטוקול הטיפול המתאים ביותר.

בתחילת שלב ההערכה המטופל נשאל שאלות לגבי סיטואציות מחייו, גורמים פיזיולוגיים, מחשבות, יחסים בינאישיים והתנהגויותיו וכיצד לדעתו גורמים אלו מתקשרים לקשיים. מידע נוסף נאסף לעיתים מקרוביו ובאמצעות מילוי שאלונים. בהמשך המטופל מקבל הסבר מפורט על מהות הקושי, מקורותיו, כיצד מתבטא, אילו גורמים משמרים את הקושי בחיי המטופל – וכיצד ניתן להשפיע עליהם ולשנותם על מנת לטפל בקושי. שלב ההערכה בטיפול ה CBT  כולל חינוך פסיכולוגי אשר מאיר את עיני המטופל לגבי גורמים חיצוניים בסביבתו וגורמים פנימיים, אשר לא בהכרח נראו לו קשורים מראש לקשיים שחווה. בשלב ראשוני זה של הטיפול נבנית ההסכמה בין המטופל למטפל ומכאן מגיעים להסבר לגבי תוכנית הטיפול.

טיפול הCBT מלווה בפסיכו-אדיוקציה- בהסברים למטופל לגבי הקושי ולגבי כל שלב בטיפול. למטופל ולמוטיבציה שלו לבצע שינוי ניכרת חשיבות רבה, שכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא גישה המבוססת מעיקרה על עזרה עצמית, כאשר המטפל מסייע למטופל לפתח מיומנויות המיועדות להתגבר לא רק על הקשיים הנוכחיים בחייו- אלא גם יכולת להתמודד בעתיד עם קשיים דומים במידה ויופיעו. בתהליך הטיפול ניתנים למטופל "שיעורי-בית" אותם הוא צריך לבצע בחיי היומיום, ובכך לתרגל ולהוציא לפועל בחייו את הפרקטיקות שדיבר עליהם עם המטפל בפגישה הטיפולית. שיתוף הפעולה בסוג טיפול זה חשוב במיוחד שכן המטופל פועל בו אקטיבית לאיסוף מידע, למתן משוב על האפקטיביות של המטלות שביצע ואף להציע בעצמו רעיונות לאסטרטגיות חדשות להתמודדות.

טיפול CBT  מלווה בהערכות מדידות לגבי מידת המצוקה, כך המטופל גם למד לזהות את השינויים ברמת המצוקה שחווה בתלות בגורמים פנימיים (מחשבות ותפיסות שלו) וגורמים חיצוניים סביבתיים, וכך למד שהשינויים במצוקה לא רק שאינם מקריים אלא שניתן לשלוט עליהם. כמו כן אותן הערכות מאפשרות מעקב מדיד לגבי התקדמות הטיפול וכלי החלטה לגבי מועד סיומו.


CBT, או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול שיחתי אשר הוכח כיעיל למגוון רחב של מצבים רגשיים ופיזיים אצל ילדים ונוער. במיוחד לפוביות וחרדות שונות, OCD, והפרעות קשב וריכוז.


מה זה CBT?


בכל מצב בחיינו, האופן בו אנחנו חושבים משפיע על איך אנו מרגישים ומה אנחנו עושים בתגובה לסיטואציה. ניתן לטפל בדפוסי המחשבה, הרגש העולה עימם והתגובות הגופניות, וכך להשפיע על ההתנהגות ולהפחית את המצוקה.


מהו ביופידבק?

ביופידבק, המכונה גם משוב ביולוגי (פסיכו-פיזיולוגי ליתר דיוק), הוא תהליך שבו מוצגים למטופל תהליכים פיזיולוגיים לא רצוניים המתרחשים בגופו. בד"כ על ידי שימוש במכשור אלקטרוני. בכך, מתבצעת למידה כיצד להשפיע מרצון על תהליכים אלה על ידי ביצוע שינויים בקוגניציה. הביופידבק מספק הדגמה ברורה וחווייתית של הקשר בין גוף ונפש. הוא גם כלי טיפולי כדי להקל על למידה עצמית וויסות של פונקציות אוטונומיות לשיפור הבריאות.


כיצד ביופידבק מתבצע?

המטופל יושב על כיסא נוח בחדר שקט, עם חיישנים המחוברים לאצבעותיו בקלות (בתמונה למטה) באמצעות קליפסים, וצופה בצג המחשב. הטכנולוגיה המתקדמת כיום מאפשרת ניטור בו-זמני של מספר פרמטרים גופניים ומתן משוב חזותי וקולי שמטרתו לחזק את המצבים הפיזיולוגיים הרצויים.

ישנם שישה שיטות משוב ביולוגי נפוצות: EMG  (טונוס שרירי), מוליכות העור (תגובת עור גלוונית- GSR) הנמדדת בקלות ע"י אלקטרודת אצבע הרושמת את פעילות בלוטות הזיעה. תרמי: רגש חום (תרמיסטור) - המושם על גבי האצבע ומסוגל לזהות שינויים זעירים בזרימת הדם ההיקפית ואת מידת הכווץ של כלי הדם. מדדי הנשימה: רמת החימצון O2 ורמת ה-  CO2. קצב הלב (HR): ניתן למדידה ע"י רגש אצבע הרושם את דופק הלב והשתנותו (קוהרנס).

והמדד השישי הוא ביופידבק של EEG הנקרא גם נוירופידבק, ועליו תוכלו לקרוא כאן.


יישומים של ביופידבק:

ניתן להשתמש בביופידבק כטיפול בלבדי, לטיפולי להרפיה, בצורה זו ביופידבק יעיל כמו שיטות אחרות של אימוני הרפיה, כגון היפנוזה, הרפיית שרירים או מדיטציה. עם זאת, רוב היישומים של ביופידבק משמשים בו כנלווה לסוג נוסף של טיפול- טיפול בהפרעות פסיכולוגיות או גופניות.

הפרעות פיזיולוגיות עם מחקר אמין התומך בשימוש הנלווה של ביופידבק בהם כוללות התמודדות עם כאבים כרוניים, דלקות מפרקים, אפילפסיה, יתר לחץ דם ועוד.

ביופידבק הוא כלי שימושי לטיפול במגוון רחב של הפרעות פסיכולוגיות. בעיקר לטיפול בחרדה ובנדודי שינה. כאשר במקביל משתמשים בפסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי שיחתי, כגון CBT  או דינמי קצר מועד), רואים יעילות משופרת בהשפעת הביופידבק. הן המטופל והן המטפל נהנים מתצוגה ברורה של תגובות פיזיולוגיות, שיכולות לסייע בזיהוי התנגדות, הכחשה ומנגנוני הגנה אחרים (במידה ומדובר בטיפול דינמי). כשמדובר בטיפולי CBT ניטור ביופידבק מספק הדגמה חיה וברורה של הקשר בין מחשבות ורגשות, דבר היכול לסייע פעמים רבות בטיפול.

ביופידבק בטיפול בחרדה מוכללת:

פניה לטיפול פסיכולוגי עקב חרדות היא שכיחה מאוד בפניה לקליניקה. מדובר באחת הקטגוריות הנצפות ביותר של הפרעות רגשיות באוכלוסייה ,ויכולה לגרום לסבל ואף לפגיעה משמעותית בתפקוד בחיי היומיום. כל הפרעות החרדה מוגדרות על ידי שני מאפיינים עיקריים של תגובת פחד פיזיולוגית המלווה ברגש פחד מופרז.

בהקשר זה, שימוש בטיפול ביופידבק הוכיח את עצמו בהפחתת מרכיב עוררות היתר הגופנית הנלווה בהפרעת חרדה מוכללת (GAD) ובביצוע דה-סנסתיזציה (הקהייה שיטתית) בטיפולי חשיפה להפרעת פאניקה (PD) והפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).

טיפול קוגניטיבי - התנהגותי (CBT) המשולב גם בביופידבק, מציע חלופה יעילה לטיפול בחרדות, פעמים רבות לא פחות תרופות. יתרה מכך- תוצאות הטיפול האופטימלי שנמצאו עבור חרדה מוכללת והפרעת פאניקה נמצאו בשילוב של טיפול תרופתי יחד עם CBT.

ביופידבק הוא כלי טיפולי יעיל ושימושי ביותר בהפחתת תגובת הפחד הפיזיולוגית הנצפית בהפרעות חרדה. הביופידבק גם הוכיח את עצמו כמועיל למטופלים ללמוד ולהפחית את הציפייה המפחידה כשמשולב עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

ביופידבק כחלק מטיפול התנהגותי:

אימון ביופידבק הוא חלק מהטיפול התנהגותי הכולל אימון הרפיה, בגלל הייחודיות הנוספת שלו. הביופידבק מציע גישה לא תרופתית להפחתת סימפטומים ישירים, וניתן להתאימו לפרופיל הפסיכופיזיולוגי הספציפי של המטופל. למשל אצל מטופל שהסימפטום הגופני הוא בעיקר ההזעה- נספק לו משוב לגבי מוליכות העור ועליה הוא יעבוד בעיקר.

טיפול התנהגותי עשוי לכלול גם התערבויות קוגניטיביות כדי לזהות חשיבה שלילית, ולפתח הערכה מותאמת יותר לאירועי חיים. כאשר ניתן לזהות את הפחדים הספציפיים, ניתן להשתמש בטכניקות התנהגותיות  להפחתת פחד, כגון הקהייה שיטתית. כשמשתמשים במקביל בביופידבק, האפקטיביות הטיפולית של טכניקות אלה לרוב עולה. בדומה לרוב הטיפולים ההתנהגותיים, הביופידבק הוא יעיל ביותר במיוחד בקרב מטופלים שמוכנים לקחת חלק פעיל בתהליך הטיפול, כולל תרגול ביתי.

רוב המחקרים מעידים על שיפור משמעותי ועל ירידה משמעותית בסימפטומים בתהליך קצר של שישה עד 12 מפגשים של אימוני ביופידבק (למעט נוירופידבק שהוא טיפול ארוך יותר), כרגיל כשהסימפטומים מורכבים יותר או מקובעים זמן רב ידרשו פגישות נוספות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי
CBT - Cognitive behavioural therapy
בדיקת QEEG